söndag 1 februari 2015

Reinfeldts BNP-CHOCK!

Tino Sanandaji på realtid med flera uppmärksammar de uppdaterade siffrorna från Konjunkturinstitutet att Sveriges BNP per capita i fasta priser bara har ökat med 0,3 procent per år under Alliansens regeringstid 2006-2014. Även Andreas Cervenka har tidigare bloggat i ämnet. Tinos tes är att Dynamiska Duon Reinfeldt och Borg har marknadsförts som ekonomiska underbarn men är i själva verket vissna medelmåttor.
Tino Sanandaji kritiserar Borg-Reinfeldt för att inte Sveriges ekonomi växte snabbare 2006-2014
Under Alliansens tid föddes 900 000 och 700 000 dog. 400 000 invandrade. Befolkningen ökade från 9,1 till 9,7 miljoner. Hade det inte varit för de nyfödda bebisarna och invandrarna hade BNP per capita ökat 1,1 procent.

Jag vill gratulera Tino Sanandaji till att ha slagit fast att det kostar att vi blir fler. Nationalekonomi är ibland inte svårare än familjeekonomi. Ju fler barn desto mer kostar det. Förståeligt även för oss som inte har examen från Handels i Stockholm.
Borg-Reinfeldts anseende står fortsatt starkt trots Sanandajis sågning
Tillbaka till Dynamiska Duon. Deras resultat på 1,1 procent per år är lägre än det svenska snittet men det finns ett stort men som Tino verkar glömma. Resultatet uppnåddes samtidigt som den största finansiella krisen i världsekonomin sedan 1929. Att ens kunna leverera någon som helst tillväxt är anmärkningsvärt. Betyget i ekonomi till Borg-Reinfeldt kan inte bli något annat än stora A med en extra guldstjärna i kanten. Oavsett vad man tycker om Alliansens politik i övrigt. Nästan i klass med Göran Persson som leverade makalösa 3,3 procent per år, dock utan finanskris. HSB får stora A med dubbla guldstjärnor.
Göran Persson AKA HSB är klassens ljus och får högst betyg i ekonomi
Svensk ekonomisk politik sedan 1994 är en framgångssaga som kan sammanfattas med budgetdisciplin, låg inflation, högt sparande och allmän försiktighet. Mer av samma sort gör Sverige rikare och möjliggör omvandlingen till ett bättre samhälle.

Tino får också ett stort A, i ämnet tendentiös journalistik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar