lördag 31 december 2016

SVT dokumentär om Saudiarabien

Jag har nyligen sett en utmärkt dokumentär på SVT play, Saudiarabien, Farliga Förbindelser. Det är en fransk dokumentär där man intervjuar flera framstående akademiker från USA och Frankrike, saudiska bloggare, regimkritiker samt Saudiarabiens förra chef för säkerhetstjänsten. Den går att titta på fram till 19 januari.

Prins Bandars palats. En av 5-10 000 saudiska prinsar. Observera osäkerheten i antalet prinsar. 
Den är riktigt sevärd då den belyser hur oerhört komplex situationen i mellanöstern är med olika förgreningar av islam, stormakternas inflytande och allianser och den så viktiga oljan. Saudiske Kung Salman är 80 år och det är oklart vem som ska bli hans efterträdare. Vi vet vad vi har men har ingen aning om vad vi snart kommer att få. Wahhabiterna har flyttat fram sina positioner sedan det olyckliga kriget i Irak 2003 och nyligen har saudiska armén satt sig på en krutdurk i och med invasionen av Jemen, samtidigt som västvärlden tittar åt ett annat håll. Wahhabism är samtidigt husets Sauds närmaste ideologiska allierade och en grogrund för islamsk extremism inklusive IS.

En sak är säker och det är att ju snabbare västvärlden kan komma ur sitt oljeberoende desto bättre är det. Fler solceller och elbilar är bra för både miljön och den politiska och religiösa friheten i hela världen inklusive Saudiarabien. Jag ser fram emot den dag då vi kan titta tillbaka på den fossila eran som en parentes i mänsklighetens utveckling.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar