lördag 14 februari 2015

Riksbankens räntechock väcker starka känslor

För en gångs skull väcker ärevördiga Riksbanken starka känslor. Bläddrar i fredagens Dagens Industri som är fylld med opinion och åsikter.
Världens äldsta riksbank, Brunkebergstorg
Överge målet med två procent inflation tycker analytikerveteranen Peter Malmqvist.

Det är viktigt att kämpa för att behålla tvåprocentmålet tycker chefsekonomerna från Unionen och Teknikföretagen.

Det kommer gå åt helsike skriver Di:s Henrik Mittelman. Han jämför dagens lågränta med 1970-talets devalveringar.

Johanna Jeansson tycker att Riksbanken gör rätt men risken för bubblor medför att Finansinspektion och regering behöver ta sitt ansvar och bland annat ta bort ränteavdraget.

Huvudpersonen själv, Stefan Ingves, säger att inflationsmålet skall nås oavsett hur hushållens skulder utvecklas. Det får FI ansvara för. Oräknat sänkt ränta och oljepris ligger den underliggande inflationen på 1,1 procent, inte alltför långt ifrån målet med andra ord. Ingves slår fast att "inflationsmålet har tjänat Sverige väl, och kommer att göra det i framtiden också".

Av sex intervjuade chefekonomer är två positiva, tre negativa och en neutral. Mest positiv är SEB:s Robert Bergqvist som berömmer Ingves åtgärd som klockren. Mest negativ är Günther Mårder från unga uppstickarbanken Nordnet.

Somliga jämför riksbankens politik med att avfyra en bazooka. Själv tycker jag att det snarare var en ärtbössa som avfyrades. En sänkning av räntan en tiondels procent och att annonsera tio miljarder i obligationsköp är för lite för att det skall märkas nämnvärt i den svenska ekonomin som omfattar 4 000 miljarder i BNP och uppemot 20 000 miljarder i kapital. Antagligen kommer det ändå inte behövas så värst mycket mer för att inflationen skall röra sig uppåt igen eftersom tjänster och livsmedel stiger i pris för tillfället. En rejäl höjning av lönerna i nästa avtalsrörelse kommer förmodligen leda till normalläge med högre räntor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar