torsdag 4 december 2014

Teknikspaning : små gasturbiner

Effektiv motor i kompakt format
Bladon Jets i storbritannien har tagit fram en liten kompakt jet med luftlagrad turbinaxel.

Den lilla turbinen  på bilden ger 16 hästkrafter. Storleksjämförelse 
med en blyertspenna. Bild: bladonjets.com
Uppfinningen vilar på två hörnpelare. Dels luftlagret som möjliggör höga varvtal med små friktionsförluster. Dels det lilla turbinbladet som är ett mästerstycke i precisionsbearbetning och balans. Istället för att fräsa fram turbinbladet så etsas det fram med elektriska urladdningar, så kallad Electric Discharge Machining (EDM). 
Bild: bladonjets.com
Liten turbin, stora fördelar
Turbinen väger bara 5% av en diesel med motsvarande effekt. Den är dessutom tyst, tillförlitlig, billig att tillverka och har hög verkningsgrad. Som exempel kan tas att den är 12% mer effektiv än motsvarande diesel vid 50% last med bullernivå på <60dB@7m. Den kommer till användning för exempelvis generering av elkraft och nästa generation hybridbilar.

Hög prestanda och låg förbrukning
Nu har det gått 75 år sedan den första flygturen med ett jetdrivet flygplan, tyska Heinkel He 178. Sedan dess har turbinerna utvecklats inkrementellt, med förbättringar på några få procent per år, till sin nuvarande status. Framtida hybridbilar kan spara mycket vikt med en liten turbin i samma storlek som en kakburk istället för en konventionell motor.
Jaguar C-X75, 0-100 på 3,4 sekunder.
Bild: bladonjets.com 
Biltillverkaren Jaguar har använt sig av två dieseldrivna turbiner från Bladon i sin supersportbil C-X75. Bilen har 780 hk men släpper bara ut 28 gram CO2 per kilometer. 

2 kommentarer:

  1. Detta är högintressant, men har väckt lite uppmärksamhet i omvärlden. Det bekräftar ändå min uppfattning att det är inte de teknikfientliga och bakåtsträvande miljöengagerade politikerna som kommer att lösa världens problem, utan det är ingenjörerna. Dessa kommer att knäcka frågorna om hur vi skall kunna leva nio miljarder människor på jorden och kunna äta oss mätta utan att förgifta vår omgivning. Detta förutsätter att religiösa galningar och miljöfoliehattar inte får något väsentligt inflytande.

    SvaraRadera
  2. Absolut, dessa miniatyriserade turbiner är små teknologiska mästerverk. Det finns massa spännande applikationer om man bara är keativ.

    SvaraRadera