onsdag 10 december 2014

Kostar invandringen 250 miljarder kronor per år?

Jan Tullberg, en före detta forskare och docent vid Handelshögskolan i Stockholm, vår absolut finaste ekonomiska forskningsinstitution, har räknat ut att invandringen kostar Sverige 250 miljarder kronor per år. Han ligger därmed i topp med avseende på de som räknar på detta. Han kommer fram till den höga siffran genom att införa en s.k. "undanträngningseffekt", dvs i praktiken att varje invandrare som sätts i arbete gör att en icke-invandrare hamnar i arbetslöshet med de kostnader det medför.

Istället för att lägga tid och energi på att bemöta denna intellektuella härdsmälta, låt oss räkna exakt likadant men tvärtom.

Antag att 10% av Sveriges befolkning är utrikes födda. Antag att de har sysselsättningsgrad 63% jämfört med Sverigefödda som har 74%. Antag att invandrare har 10% lägre lön. Antag att Svenskfödda i genomsnitt jobbar i Sverige i 45 år och jobbar inte i 35 år av sitt liv. Antag att siffrorna för utlandsfödda är att de jobbar i 40 år och jobbar inte i 15 år.

Då blir bidraget till Sveriges BNP från icke sverigefödda = (63/74)*(0,90*(40/(40+15))/ 45/(35+45))*0,10*BNP = 396 miljarder kronor. Det betyder att utan invandrare hade sverige varit 396 miljarder kronor fattigare. Det är pengar som aldrig hade funnits i den Svenska ekonomin!! Med 43% i skattetryck (hrmpf, menade värlfärdstryck) så blir det 170 miljarder kronor mindre i skatt!!! Sverige går i konkurs utan invandrarna!

Givetvis är det lika fel att räkna på det sättet som att räkna som Jan Tullberg gör. Det är som att säga att AB Volvo kostar 265 miljarder kronor. Eller att säga att Volvo tjänar 272 miljarder kronor. Den relevanta ekonomiska informationen angående Volvo är att omsättningen är 272 miljarder med 7 miljarder i vinst.

Det finns seriösa forskare som undersöker vad invandring egentligen kostar. Till exempel OECD. Det de kommer fram till är att det är antingen små små vinster eller små små förluster. Det finns med andra ord inga som helst ekonomiska skäl till att vara för eller emot invandringen.

Att använda ekonomin som slagträ mot invandring är inte intellektuellt hederligt och det är min ståndpunkt att det är andra drivkrafter än de ekonomiska som ligger bakom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar