tisdag 30 december 2014

Den som inte är radikal som ung har inget hjärta. Den som fortfarande är det som gammal har ingen hjärna.

Det klassiska citatet tillskrivs ofta Winston Churchill. Han lånade det från den franske statsmannen Georges Clemenceau som han beundrade stort. Han i sin tur lånade citatet från monarkisten Francois Guisot. Troligtvis sträcker sig kedjan av citat ännu längre bakåt. Även förr ansågs det att radikal politik hör ungdomen till.

Jag tänker på ovanstående när jag läser professor Mats Lingblads utmärkta och läsvärda betraktelse över svensk politik. Han använder SCB:s statistik om att unga är mer radikala och benägna att rösta vänster och att gamla är mer benägna att rösta höger. Sedan ansätter han att äldre personer i väljarkåren kommer att dö och ersättas av unga radikala. Den resulterande prognosen för de kommande valen ser ut så här: 
Källa: Mats Lingblad
Vänsterblocket kommer att få en allt mer dominant ställning enligt den här modellen samtidigt som SD ligger stabilt och ganska högt. Ett intressant inlägg i debatten som jag inte tror på av följande anledningar:
  • Dagens radikala ungdomar blir mer konservativa över tiden enligt citatet ovan.
  • Vänstervinden som nu blåser och påverkar ungdomar kommer förr eller senare att vända.
  • De borgerliga kommer inte att sitta med armarna i kors (läs triangulera) och vänta samtidigt som opinionssiffrorna sjunker. Den borgerliga politiken kommer att förändras. 
  • Det finns ett kulturkonservativt vakuum som just nu fylls av SD, som egentligen traditionellt tillhör M+KD. Mycket kan hända om låsningarna i migrationsfrågorna blir uppluckrade på ena eller andra sättet. Det vill säga att SD tar bort sina mest extrema förslag eller att Alliansen väljer att särskilja sig från vänstersidan i migrationsfrågan. 
  • Man tröttnar till slut på en sittande regering. Det finns ett egenvärde i att byta ut makthavarna.
Jag tror det blir mycket jämnare än Mats Lingblads prognos. Men jag håller med honom om att det är fördel vänstern. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar