torsdag 12 februari 2015

Ingves köper statspapper för tio miljarder - mer kommer

Idag fick vi sänkt ränta. Minus 0,1 procent. Dessutom startar som väntat köpen av statspapper. Minst 10 miljarder kronor. Sannolikt kommer mera. Riksbanken säger sig kunna agera mellan ordinarie möten.
Ingves vidtar mått och steg
Den så kallade räntebanan har sänkts. Först 2018 tror Ingves att ett mer normal ränta är på plats, 1,43%. För att inflationen skall hamna på målet 2% kommer det dessutom behövas en extra boost av lönerna i den kommande avtalsrörelsen.

Man kan säga ett detta var den sista spiken i kistan för Sado-Monetarismen. Den är nu ett minne blott för vår kära riksbank. Mycket talar för att det var ett bra och väl avvägt beslut så att Sverige kommer ur sviterna från finanskrisen snabbare än om vi som våra vänner i Europa gjorde tidigare, försöker svälta oss i form.

Jämfört med ECB och Mario Draghi för några veckor sedan är det inte storsläggan som Ingves tar till. Snarare en liten miniatyrhammare. Storsläggan hade motsvarat 4-600 miljarder i köp av statspapper istället för 10 miljarder. Och det är ju bra för oss att inte storsläggan behövs. Ännu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar