lördag 31 januari 2015

Ukraina ner i brygga

Det är en kulen januaridag i en småstad mitt i Sverige. Den kalla vinden viner runt knutarna på den gamla sekelskiftskolan och drar med sig ett moln av snörök. Inne in värmen har klass 4B precis startat dagen med en geografilektion. Lille Kalle sitter vid sin bänk och får en fråga av fröken.
-Vilka länder gränsar till Ryssland? Du får tänka länge, det är en ganska svår fråga säger lärarinnan.
-Vilka som gränsar till Ryssland? Svarar Kalle. Dom gränsar väl till vem dom vill!

Hur långt kommer Ryssland att rycka fram i Ukraina? Det är svårt att sia om, speciellt som de själva påstår att de inte ens är där. Den senaste månaden har flygplatsen i Donetsk fallit och nu står utbuktningen runt Vuhlehirs'k på tur. Om den blir avskuren riskerar 5.000 Ukrainska soldater att bli inneslutna.
Utbuktninngen runt Vuhlehirs'k, mellan Donetsk och Luhansk.
Ukrainarna kämpar tappert men motståndarna har initiativet. Det verkar som att var nästa stabila frontlinje skall gå är upp till ryssarna.

Ukraina har fått löfte om hjälp från USA och Kanada men inget har hittills hunnit påverka de pågående striderna. EU är efter valet i Grekland ännu mer splittrat än förut.

Just nu när allt verkar mörkt kan det vara bra att bli påmind om några bakomliggande fakta som kommer att vara avgörande för konfliktens slutgiltiga utgång. 1) Europeiska Natos försvarsbudget är fyra gånger större än Rysslands. 2) Hela Natos budget är elva gånger större. 3) Medlemsländerna i Nato har ungefär tjugofem gånger större ekonomi än Ryssland. 4) En överlägsen fiende förlorar inte en i tiden utdragen konflikt om de har bestämt sig för att vinna.

Även om Ryssarna leder för tillfället så står jag fast vid min tidigare ståndpunkt att konflikten inte är över förrän Krim är återlämnat till Ukraina. Samt Donetsk och Luhansk förstås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar