söndag 23 november 2014

Förklaring till bloggens titel

Vad menas med Nio Miljarder Rika?
Det är enkelt. FN gör prognoser för hur många människor som kommer att bo på jorden. Deras så kallade medelscenario är att befolkningen planar ut på nio miljarder. 
Jag tycker att det viktigaste målet för politik, forskning, teknologi, ekonomi och miljöfrågor är att nio miljarder människor skall ha en hög levnadsstandard. Givetvis inte i bemärkelsen att de skall förbruka lika mycket olja som dagens nordamerikaner. Men de skall ha tillgång till sjukvård, skola, rent vatten, ren luft att andas, mänskliga rättigheter, näringsrik mat, ekonomiskt tillväxt och kunna skörda frukterna av teknologins landvinningar. 

Den globala medelklassen väntas växa från två miljarder till fem miljarden de närmsta 20 åren. Det är en enorm kreativ potential som släpps loss. Samtidigt finns det stora utmaningar i form av miljöförstöring och ökat tryck på ändliga naturresurser. Mänskligheten har som tur är aldrig stått bättre rustad än nu. Forskarna flyttar fram kunskapens gränser. Nya teknologier uppstår. Politiker och ekonomer har en (någorlunda) fungerande mall för hur ett land kan lyftas ur fattigdom. Det finns goda exempel på konfliktlösning mellan länder utan våld, även om det tyvärr fortfarande är alltför vanligt med krig. 

Det finns gott om domedagsprofeter som hävdar att än den ena och än den andra naturtillgången kommer att ta slut och därmed kommer de stora länderna att starta krig som slutar med en stor atombombssmäll, tack och godnatt. Det är inget nytt med det, undergångsprofetior har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Hittills har alla slått fel. Har dom rätt spelar det ju ingen roll hur vi agerar, men har de fel (vilket de med stor sannolikhet har) så är det viktigt att rycka på axlarna åt sådant nonsens och istället lägga energi på hur vi kan sprida så mycket välstånd som möjligt till så många som möjligt. 

Därav namnet på bloggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar