måndag 29 december 2014

Decemberöverenskommelsen

Konstaterar att reaktionerna kring decemberöverenskommelsen är starkare än jag hade förväntat mig. Allra mest upprörda är förstås SD-anhängarna men också de som är lite ljummet kritiska till invandring utan att gilla SD verkar vara på krigsstigen. Anna Kinberg-Batra fick det hett om öronen på sociala medier efter den gemensamma presskonferensen. I stridens hetta heter det allt ifrån att Sverige från och med igår är en diktatur till att vi är på väg ner i avgrunden.

Vad trodde alla hetsporrar skulle hända efter valet? Det här är det enda rimliga utfallet. Alla andra partier lovade sina väljare att inte samarbeta med SD. Så fort någon bryter det löftet väntar ett nyval. Vänsterlaget är större än högerlaget, varför skulle de vika ner sig?

Om nyvalet hade blivit av var det väldigt sannolikt att situationen i riksdagen hade blivit densamma med vänstern störst och alliansen några procent mindre. Under alla omständigheter med SD som vågmästare. Partiet som lovat att fälla alla budgetar som inte innebär starkt reducerad invandring (vad flög i dem när de gjorde den taktiska vurpan?). Vad är meningen med extraval då?

Överenskommelsen är den enda rimliga. Det lag som är störst borträknat järnrörstokarna får bestämma. Till nästa val. Och inga uppgörelser högerut. För då blir det verkligen nyval.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar