torsdag 1 januari 2015

Oljepriset 2015

Vilken råvara är viktigast i världsekonomin och omsätter mest pengar? Med bred marginal är det oljan. Den årliga handelsvolymen för olja var 3.2 triljarder dollar år 2012, eller 4 procent av hela världens BNP. I lite mer än hälften av världens länder utvinns olja på alla möjliga finurliga sätt. Att hitta olja, starta borrningen, få igång produktionen och tömma en oljekälla är ett projekt som kräver långsiktig planering ibland över generationer. Då är det extra konstigt att priset kan variera så kraftigt som det gör. Det kan vara så lågt som 10 dollar för att sedan bli 145 inom ett årtionde. Nu är det på väg ner igen efter att ha varit runt 100 dollar i några år. I skrivande stund är priset 57 dollar.
Bild: Dagens Industri
En spännande fråga är hur lågt kommer priset att gå innan det vänder upp igen. Det ligger oerhört mycket pengar i potten för den som kan tippa rätt. Priset avgörs av tiotusentals traders som hela tiden fattar miljontals beslut. Just nu verkar inte många tro att oljekranarna skall vridas åt hos någon av de stora oljeproducenterna. Det är lite som ett chicken race. De flesta tror att vändningen snart kommer men ingen vill hoppa på tåget. En nyhet om att utbudet minskar kan räcka för att skicka priset uppåt igen. Det finns gott om åsikter om att marknaden är riggad och priset lågt för att Saudiarabien vill knäcka Iran eller att USA vill knäcka Ryssland. Den som vill kan ju alltid investera sina surt förvärvade slantar baserat på konspirationsteorier eller endimensionell peak-oil analys. Det tänker inte jag göra. 

Slutligen bifogar jag mitt eget tips på vilken nivå oljepriset vänder. 
USD@botten Sannolikhet 
50-57
30 %
40-50
40 %
30-40
20 %
20-30
7 %
10-20
2 %
0-10
1 %
Baserat på tidigare beteende vid kraftiga stegringar eller prisfall så verkar det vara ganska kortvariga förlopp. Därför tippar jag att botten nås 2015. Någon ny jämviktsnivå för oljepriset tänker jag inte ens försöka tippa. Jag vet inte om begreppet är meningsfullt med tanke på svängningarna som normalt förekommer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar