onsdag 17 december 2014

Mobbing på skolgården - En saga

Kompisar på skolgården
På en helt vanlig skolgård i en helt vanlig stad är det rast. Himlen är decembergrå och vinden smiter runt på rastgården. Svea leker med Fia, Elsa, Lena och Linda. De gillar skolan. Har gått i samma klass ett tag. Det går bra för alla fem. De utvecklas, lär sig, blir kunnigare och växer. Har god gemenskap.

Vakterna
På skolgården står rastvakterna, Victoria och Sam. De spanar ut och håller koll så att ingen bryter mot reglerna. Sam ser myndig ut med sitt vita hår, vita hipsterskägg och höga hatt. Victoria är liten, rundnätt och iakttar allt som försiggår med sin majestätiska blick. Bägge sitter med i styrelsen i en föräldragrupp för nattvandring som heter NATTFOMPS - Nattvandrande Farsor och Morsor På Stan. 

Mobbaren
Skolans mobbare är Patrik, Putte kallad. Han är en riktig flåbuse som inte får den känslomässiga näring han behöver hemma och tar ut det på sina skolkamrater. Redan på vårterminen började han mobba den stackars flickan Ursula, som ända sedan dess har mått jättedåligt. Rastvakterna Sam och Victoria var tvungna att stänga av Putte från skolgården under en tid och Putte är fortfarande portad från fritids där pingis, biljard  och musikinstrumenten finns. Speciellt Sam håller alltid ett vakande öga på Putte. Det har blivit en ond cirkel där Sam inte litar på Putte som därmed känner sig utpekad och kränkt. Putte fortsätter att mobba Ursula så fort han får chansen. När Sam säger åt honom att sluta med det där så svarar han att allt är ett missförstånd, han har aaaldriiig varit dum mot någon endaste människa någonsin. Sam fnyser åt struntpratet och väntar på ett tillfälle när han kan ta Putte på bar gärning. 

En ny fin cykel av märket Gota
Svea har fått en jättefin skinande ny 18-växlad cykel av märket Gota. Den är är verkligen en sådan cykel som alla vill ha. Den har en sadel med gelé i som gör att man kan cykla jättelångt utan att få ont i rumpan. Den står mitt på skolgården. Den är olåst. Sveas kompisar undrar varför hon inte låser den. Fia frågar:
- Ser du inte hur Putte och han kompisar stryker runt din cykel och kollar in den. Tror du inte att han kanske tar den? 
- Jo, det tror jag nog att han skulle vilja. Men han vågar väl inte det så länge Sam och Victoria är här på gården och håller uppsikt? 
Elsa rynkar på näsan och frågar:
- Men tänk om de inte är här någon gång? Tänk och det blir bråk någon annanstans på gården? 
- Ja, det är klart, det finns en risk att dom skulle ta den... 
- Sätt bara ett lås på cykeln vettja! 
- Nej, det går inte.
- Va? Varför det? 
- Min mamma och pappa har bestämt att jag får bara lägga 1,2 procent av min  månadspeng på att köpa säkerhetsrelaterade saker. Och det har jag redan gjort. Att köpa ett lås till cykeln skulle innebära att jag la bortemot 2%, kanske till och med 3% av pengarna på säkerhet. Det får jag helt enkelt inte. 
- Men du köper ju godis för flera hundra i månaden. Kan du inte köpa lite mindre godis bara? Undrar Lena. 
- Funkar inte så, det är olika pengar de för godis och de för lås. 
- Men din mamma och pappa är ju jätterika. Låt dom köpa ett lås då, tycker Linda.
- Det går inte, principerna om budgetdisciplin är viktigare än lås på cykeln.
Fia, Elsa, Lena och Linda tittade på varandra med förundrade blickar. Det var det konstigaste de hade hört på mycket länge. De utbrast samfällt:
-Du kan ju lika gärna kasta cykeln i sjön! 

Att låsa cykeln är inte att kasta pengar i sjön
Ett oförsvarat Gotland är resultatet av 20 års militär nedrustning. Det var en politik som gick att motivera de första 15 åren, även om den var kortsiktig i sin analys. Nu har läget ändrat sig. Gotlands position i Östersjön är som en olåst cykel mitt på en skolgård. Precis som att mamma och pappa borde köpa ett cykellås till Svea borde Sveriges Riksdag anslå pengar till försvaret av Gotland. Det är en skam när det politiska spelet tillåts vara viktigare än Elementär Säkerhet 1.0.

Blockerad landgräns eller politisk blockgräns
Sveriges politiker, sätt er ner och lös genast den här självklarheten över blockgränserna. Låt inte Sverigedemokrater, arroganta Ryssar eller annat strunt hindra er. Vårt lands gräns är viktigare än blockgränser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar