lördag 6 december 2014

Krigets vändpunkt?

Legendariska slag
I många krig finns det en vändpunkt, en symbolisk strid där bägge sidor låser fast sig vid tanken att vinna till varje pris. Den fångar fantasin och höjs upp till legendstatus. Det är inte sällan de mest blodiga och helvetiska krigskådeplatserna.

Det finns många namn som ekar genom historien. Fransmännen hade sitt Verdun, där tyske överbefälhavaren Falkenhayn trodde att han kunde blöda Frankrike till döds. Ryssarna hade sitt Stalingrad där varje fabrik, gata, hus, lägenhet och rum var ett slagfält. Amerikanerna hade Hamburger Hill, den berömda köttkvarnen på gränsen mellan Vietnam och Laos. Grekerna stod emot den Persiska expansionen genom att kämpa vid Thermopyle 480 f.kr, dramatiserat i grandios hollywoodstil av Frank Miller i filmen 300. This. Is. Sparta.
Leonidas tycker inte om Xerxes härskarteknik
200 år senare tömde grekerna sina sista reserver för att slå romarna och kung Pyrrhus yttrade de bevingade orden att en sådan seger till och han var förlorad.

I september 1812 tågade Napoleon och hans armé in i Moskva. Där fanns ingen mat, inga ryssar att strida mot och en stad som brunnit upp. Mindre än en månad senare löpte hans soldater gatlopp i sin reträtt ut ur Ryssland. Napoleons stjärna dalade och Waterloo satte punkt för hans framfart. Ett århundrade tidigare gick Karl XII bet på samma uppgift i Poltava.

Slaget om Donetsk internationella flygplats
Sedan den 28 september rasar det andra slaget om Donetsk flygplats. Jag funderar på om det är denna typ av strid. De ukrainska trupperna slåss för frihet, fosterland, heder och rätten att bestämma själva utan att storebror Ryssland lägger sig i. Ryssarna och separatisterna slåss för att en gång för alla sätta ner foten mot EUs och Natos expansion innan den trycker undan Ryssland självt.
Huvudterminalen har otroligt nog inte kollapsat än. Vissa våningar
kontrolleras av Ukrainska armén, andra av separatister. Bild : Reuters 
Den som en schweizerost perforerade flygterminalen påminner om traktorfabriken i Stalingrad där striderna mellan ryssar och tyskar böljade fram och tillbaka på senhösten 1942. Ryssarna dök upp ur kloakerna eller kröp in via hål i väggarna. Tyskarna döpte det till "Rattenkrieg", råttkriget.
Traktorfabriken i Stalingrad. När striderna var över liknade den
mest en grushög. 
Det är svårt att tänka sig vilket helvete de stridande i Donetsk idag lever under. Separatisterna behöver en flygplats om de skall bryta sig ur Ukraina. Försvararna, Ukrainas så kallade Cyborgs vill inte för allt i världen låta det hända. Dramat utspelar sig under en officiell vapenvila.
Flygledartornet i Donetsk kontrolleras just nu av Ukrainsk militär.
Tiden kommer att visa om slaget om Donetsk blir den symboliska vändpunkten i kriget, Ukrainas eget Stalingrad.

1 kommentar:

  1. Det är intressant att ryssarna med sina mycket modernare vapen och med sin större eldkraft inte har klarat av att skingra den ukrainska armén. Den som slåss med ryggen mot väggen har en om än tvivelaktig men dock fördel. Ukrainafrågan är inte löst, men kanske Putin har tagit sig vatten över huvudet med sitt inträde i Syrien

    SvaraRadera