söndag 22 november 2015

Kriget i Ukraina dag 643

Kriget mellan Ryssland och Ukraina pågår lågintensivt. Nästan varje dag dödas några soldater på varje sida. Det ryktas att Ryssland förbereder en ny offensiv, eventuellt mot hamnstaden Mariupol. Vi får hoppas att engagemanget i Syrien lägger band på sådana planer.

 
Frontlinjen som den ser ut idag enligt Amerikanska The Interpreter

Oavsett hur det blir med offensiven så är det mest sannolika utfallet att den skulle köra fast som förra vintern. Det ryska materiella övertaget matchar inte Ukrainas nationalistiska kämpaglöd. Det ger fördel för den som försvarar. Läget påminner om västfronten i första världskriget.

Lite i skymundan har det hänt saker som vida överskuggar de trista skärmytslingarna i öst. Ukrainas och EU:s associationsavtal är nu ratifierat av samtliga EU-stater. Från den förste januari är landet en del av frihandelszonen. Bra för ekonomin förstås, men det bästa är att avtalet stipulerar att Ukraina genomför massa viktiga reformer som kommer att leda till större transparens, stärkt rättstat, minskad korruption och stärkt skydd av utsatta grupper. Det var när förre presidenten vägrade skriva på som Majdan startade. Det är ett steg på vägen till EU-medlemskap och ett stort symboliskt steg mot väst. Dessutom har EU beslutat att förlänga de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland.

I ett läge när den Ryska ledningen trängs av såväl sanktioner som låga oljepriser samtidigt som Ukraina stärks av frihandel med EU, positiva reformer och betydande krediter, då är tiden Ukrainas vän. Frågan är hur Kreml ser på läget och om deras nästa drag blir någon form av skenmanöver, en distraktion, en eskalering eller kanske rent av en Maskirovka, en klassisk rysk krigslist. Vi kommer snart att veta mer, det verkar ju inte vara Kremls metod att sitta med armarna i kors och vänta i alla fall. Fortsättning följer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar