lördag 24 oktober 2015

Teknikspaning: Stellarator Wendelstein 7-X

Är det inte ett underbart ord, Stellarator? När man får höra att det finns en sådan apparat i nordtyska staden Greifswald med namnet Wendelstein 7-X, visst väcks nyfikenheten? Vad gör maskinen med det fantasieggande namnet? Jo, den är ett ymnighetshorn som skall förse världen med miljövänlig grön energi i evinnerliga tider. Nu kan det väl nästan inte bli bättre? Det skulle möjligtvis vara om apparaten såg ut som att den designats i samarbete mellan Professor Balthazar, Professor Kalkyl och Salvador Dalì. Men nu kommer det bästa av allt - det gör den! Den är ett riktigt underverk av datorsimulerade supraledande magneter som innestänger hundra miljoner grader varm plasma i ett besynnerligt twistande magnetfält. Magneterna kyls med flytande helium till två grader över absoluta nollpunkten. Det gör att det överallt behövs luckor, öppningar, ventiler, kabelinföringar med mera, därav det otroligt coola utseendet. Tysk vetenskap och ingenjörskonst i sin allra renaste och vackraste form.
Stellarator Wendelstein 7-X : källa Science
Den tog 21 år att bygga och kostade tio miljarder kronor. I november är det dags att provköra reaktorn med plasma för första gången. Hoppet är att den skall visa sig mer effektiv än andra metoder för fusion, samma process som driver solen. Jämfört med en Tokamak så skall de vindlande magnetfälten göra ett bättre jobb än en traditionell torus. Vi får se, och hålla tummarna såklart. Visst önskar sig alla miljövänlig billig energi.

Reaktordesignen påminner om steam punk. Bild: Science
Till slut en liten film för den som verkligen vill dyka in i hur den byggdes.
Är det bara jag, eller kan man inte se framför sig hur en av Dupontarna av misstag har stängt in stackars Milou, iklädd för stora skyddskläder, i reaktorn som precis skall köras igång för första gången av Professor Kalkyl?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar