onsdag 9 september 2015

The Forecaster

Tittade på dokumentären The Forecaster på SVT Play. Handlar om en man som uppfunnit en datoralgoritm för att förutsäga rörelser på marknaden.
Synopsis är att hans program funkade så bra att en hemlig klubb av bankirer år 1999 ville ha med honom på en komplott att störta Jeltsin och ta kontroll över Rysslands råvarutillgångar. Kuppen misslyckas i och med att Vladimir Putin får makten och låter lönnmörda en av bankirerna. Den hederlige datorkillen får skulden när spåren skall sopas undan för att han vägrar att lämna över sin källkod till CIA. Efter 11 år i fängelse släpps han ut och startar om med två tomma händer. Han förutspår en megakrasch den 1 oktober 2015, delvis för att det har gått 3141 dagar sedan förra kraschen vilket är jämnt delbart med pi (ja, dokumentär).

Hur fantasieggande det än låter, faller hela storyn av den enkla anledningen att teknisk analys inte fungerar, aldrig har fungerat och inte heller kommer att fungera. Det finns inga säkra formationer eller relevanta stödlinjer utom i fantasin. En bättre modell för tanken är att marknaden beter sig som en manodeppresiv person, antingen överentusiastisk eller helt nedtryckt i skorna, när verkligheten är sådär lite lagom ljummen istället.

Den 1 oktober blir enligt mina beräkningar inte alla kraschers moder utan med 66,7% sannolikhet har S&P500 rört sig inom +/- 1,1% jämfört med dagen innan. Eller med andra ord en dag som alla andra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar