torsdag 10 september 2015

Stjäl Robotarna våra jobb?

Ibland hörs åsikten att robotar kommer att ta över allt fler arbeten i takt med att utvecklingen går framåt. Vissa fruktar massarbetslöshet.

Anledningen till att det inte är så det blir är att robotarna är en naturlig teknologisk utveckling som gått via stenyxor till jordbruk, husdjur, bronsyxor, järnverktyg, kartor, tryckpress, krut, ångmaskin, järnväg, bilar, flygplan, raketer och datorer. Varje nytt steg gör att människans produktivitet ökar, och så kommer det bli den här gången med. Produktivitetsökning betyder att en person får mer uträttat per arbetad timme. Jämför den som skall bygga en väg antingen med spade eller med en grävskopa. I framtiden kanske grävskopan är automatisk. När avancerad teknologi finns tillgänglig går det att välja om ett arbete skall utföras med många arbetstimmar och lite kapital eller få arbetstimmar och mycket kapital. Den avvägningen görs mest effektivt i en marknadsekonomi.

Inte heller den här gången kommer ett teknologiskt framsteg att göra oss alla arbetslösa. Vi kommer bara att jobba med andra saker, på samma sätt som att våra jobb idag inte går att jämföra med stenåldersmänniskornas.
R2-D2 och C-3PO gör inte Luke och Leia arbetslösa
Kommer det att finnas enskilda människor som blir av med arbetet? Ja, såklart, men det skapas ännu fler jobb när välståndet ökar. Idag finns inte yrket att distribuera is kvar eftersom alla har kylskåp. De som hade kört ut is om kylskåpet aldrig hade uppfunnits jobbar istället med mer nyttiga saker. Dagens arbetslöshet löser vi inte genom att omskola arbetslösa till isutkörare. Även om enskilda människor drabbas av förbättrad teknologi så finns det ingen väg bakåt. Vi ska så bra som möjligt ta hand om den lilla skara som ofrånkomligen drabbas när maskiner gör allt fler jobb. Det fina i kråksången är att resurserna att göra det med ökar. Vi är i en positiv spiral där vi som samhälle kan välja om vi vill få större köpkraft eller jobba mindre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar