lördag 3 januari 2015

Oljepriset 2015 del II

Vad har ett lågt oljepris för effekt på världsekonomin? Världens BNP (BVP?) är ungefär 75 triljarder dollar. 2013 kom 5 triljarder kommer från oljan. 3 triljarder exporteras. Om priset halveras så kommer den bidraget från olja att minska till 2.5 triljarder varav 1.5 exporteras. Det som förbrukas internt bli utjämnat inom landet, så det som mest påverkar världsekonomin är de 1.5 triljarderna export. Resultatet blir en minskning av världens BNP med 2.5 triljarder och en överföring av 1.5 triljarder dollar från världens exportörer av olja till importörerna.

Världens oljeexportörer är inte så många. Saudiarabien, Ryssland, Iran, Norge, Kuwait, UAE, Venezuela, Algeriet, Mexiko, Libyen, Irak och Nigeria. Resten av länderna som exporterar är så små att det knappt märks om de skulle sluta (okej, vi kan väl slänga in Indonesien, Angola, Qatar och Kazakstan också, men Kanadas och Omans export kan vi alla fall vara utan). Dessa länder är givarna av de 1.5 triljarderna.

Importörerna är i storleksordning Europa (utan Ryssland), USA och Kina. Resten av Sydostasien kan vi klumpa ihop till en något mindre importdel, resten av världen likaså. Dessa länder är mottagare av 1.5 triljarder dollar.

Den amerikanska centralbankens stimulanspaket "Quantitative Easing" som sjösattes efter finanskrisen var ungefär 1.3 triljarder dollar. Julklappen vi oljeimportörer får är lite större. Stimulanseffekten blir ungefär 3% av mottagarnas BNP. Vad blir effekterna? Kommer konsumtionen i mottagarländerna att stiga? Kanske lite. Framför allt kommer nog pengarna att läggas på hög. Våra välfyllda kassakistor blir ännu lite mer fulla. Jag räknar med en liten knuff uppåt för börsen och fastigheter i de berörda länderna. På köpet får vi minskad risk för börskrasch eller fastighetskrasch under 2015. Det kommer som en skänk från ovan för de regioner som har det kämpigt till exempel Sydeuropa och Japan.

Fotnot 1: om oljepriset håller i sig kommer elektronik att gå om olja som världens största handelsvara. 
Fotnot 2: Glömde att i förra posten nämna konspirationsteorin om att oljepriset sjunker för att det har visat sig att Allesandro Rossis E-Cat fungerar och därmed kommer nästan gratis energi att genereras via kall fusion. Jag tycker den skall ha pris som den mest underhållande åsikten i ämnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar