onsdag 24 juni 2015

We are the Robots

Svenska ASEA var en av de allra första tillverkarna av industriella robotar, redan 1974 levererades den första roboten till en firma utanför Malmö som polerade rörböjar. Föga förvånande var det nestorn Curt Nicolin som startade upp robotutvecklingen på ASEA.
Världens första elektriska industrirobot 1974 (foto ABB)
I år tillverkas det över 200.000 industrirobotar i världen. De bidrar dramatiskt till höjningen av produktiviteten i industrin. Dessutom smyger sig robotar in både här och där. 

En robotdammsugare hemma kanske?
Robotars betydelse i krig kommer att öka. 
Det finns farhågor att robotar med Artificiell Intelligens tar våra jobb. Stjäl jobben som är basen för skatterna och hela vårt välfärdssystem. Senast har Carl Bildt uttryckt just det enligt dagens industri. 
Den första automotiska spinnmaskinen Spinning Jenny från 1764
På 1700-talet kom den första automatiska spinnmaskinen Spinning Jenny. Det uppfattades av spinn- och vävarbetare som ett hot mot deras levebröd och en motrörelse bildades som slog sönder vävmaskiner, Ludditerna. Naturligtvis var den nydanande uppfinningen ett svårt slag mot allt manuellt spinnande men samtidigt frigjordes mänskliga resurser som kunde göra andra saker. Det blev startskottet till hela den industriella revolutionen. Det kommer att bli ungefär samma den här gången. När allt från dammsugning till bilkörning görs av robotar kommer vi som inte längre behöver göra det få mer tid över till andra, förhoppningsvis viktigare saker. Och därmed blir vi rikare. 
 kommer AI att leda fram till Terminator? 
Och ja, för att vara väldigt tydlig. Terminator och Skynet hör hemma i Science Fiction, inte i verkligheten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar