tisdag 23 juli 2019

Grexit fyra år senare - vad hände sen?

Det är nu fyra år sen Grekland upplevde sin senaste skuldkris. Strax efter midsommar 2015 kulminerade den innan "trojkan" gav Grekland villkor som var tillräckligt anständiga för att rädda ansiktet på de (flesta) inblandade och Grekland kunde fortsätta som medlem i valutaunionen. Många dömde ut Greklands långsiktiga ekonomiska utsikter. Fick de rätt? Fungerar den Grekiska ekonomin efter Eurokrisen? Lite fakta behövs rotas fram, först och främst räntan på grekiska statsskulden.
Ser ju bra ut, som om investeringarna äntligen kan börja ta fart om det finns en fungerande kapitalbildning. Där är den positiva nyheten att sparandet förväntas stiga i år för åttonde året i rad sen lågvattenmärket efter finanskrisen. Då borde väl BNP kunna öka?
Jodå, BNP bottnade året efter Brexit men är nu åter på väg upp. IMF spår att det ska fortsätta på rätt väg. Det enskilt största ekonomiska problemet är arbetslösheten, som sjunker, fast från brutalt höga nivåer.
Det är långt kvar till 8% arbetslöshet som rådde före finanskrisen.

Sammantaget kan man säga att de som dömde ut Grekland för fyra år sedan verkar få fel, och att landet som med rätta kallar sig för antikens och västerlandets vagga sakta men säkert håller på att resa sig ur en ekonomisk svacka vars varaktighet med historiskt perspektiv är kort. Ett årtionde är inte lång tid för ett av världens mest anrika länder. Chalázi Elláda, heja Grekland!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar