fredag 10 juli 2015

Börsen i Kina gör comeback - I didn´t see that one coming

I tisdagens blog föreslog jag blankning av SHCOMP genom köp av fonden YANG. På onsdag steg YANG från 85 till 105 dollar. Igår sjönk den till 89 dollar. Idag kommer den att sjunka ytterligare.
Fonden speglar Shanghai Composite Index omvänt med en faktor -3X. SHCOMP var på väg ner efter ett megarally på +150% på ett år. Då gick kinsesiska staten in och gjorde ett antal drastiska åtgärder, till exempel förbjöd storägare att sälja sina aktier, förbjöd blankning, sänkte räntor, öppnade kreditkranen, handelsstoppade mer än hälften av alla aktier mm. Det har hittills tagit skruv. Frågan är vad som händer när aktierna återigen börjar handlas, när det nu blir.

Ett kännetecken på en öppen marknad är att den kan pendla friskt mellan maniskt och depressivt. Frågan är om kinesiska staten accepterar det. Hellre manipulera marknaden än att få ruinerade arga småsparare på halsen. Det blir spännande att se var det landar. Under tiden är det extremt riskfyllt att spekulera i kinesiska börsens upp eller nedgång.

Några utvalda tweets

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar